Een kijkje in het boodschappenlijstje van een diëtist die online bestelt.

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik ben fan van online boodschappen bestellen. Het begon allemaal toen mijn vriend na een voetoperatie 6 weken in het gips moest, en ik het (zoals altijd) ontzettend druk had op mijn werk. Maar toen we eenmaal de eerste bezorging hadden gehad, voelde ik al vrij snel aan dat we hier niet meer zo snel van af zouden komen… Lees verder op de site >

Interview met Gaby in de Elle: Hapklare onzin; op het hoogtepunt van onze voedselobsessie

We worden met advies van gezondheidsfreaks en dieetgoeroes om de oren geslagen. En we volgen het graag op. Waarom zijn we zo happig op alle zin – en onzin – die deze ‘experts’ verkondigen? Lees hier verder >

Gaby’s visie op veilig glutenvrij uit eten

Glutenvrij uit eten wanneer je coeliakie hebt, hoe doe je dat? Kan het überhaupt? Zo ja, hoe pak je dat dan aan? Welke voorbereidingen moet je treffen? Kan je er op vertrouwen? Een onderwerp waar je eindeloos over zou kunnen door discussiëren. Want er is niet één goede manier om veilig glutenvrij uit eten te gaan. Jij moet bepalen welk risico jij durft en kan nemen. Lees verder op de site >

anderzorg

Wat zegt de houdbaarheidsdatum?

Je wordt spontaan mee uit eten gevraagd, maar het was eigenlijk vanavond kliekjesdag! Je houdt niet zo van eten weggooien (en terecht!) en wilt daarom weten of je die kliekjes nog een dag kunt bewaren. Je kijkt op de verpakking en ziet daar een datum staan. Maar die datum betekent niet voor alle producten hetzelfde. Want heb je te maken met een THT-datum of TGT-datum? Lees verder op de site >

Boekreview: De Gluut

Glutenvrij eten hoeft niet moeilijk te zijn, maar voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten is het helaas wel een dagelijkse verplichting. Laten we dan proberen om het in ieder geval een béétje leuk te maken. Het boek ‘De Gluut‘ van Pauline Kalkhove sluit daar mooi bij aanLees verder op de site >

Peulvruchten power: een interview met Gaby in de Runner’s World

Ze zijn een bron van eiwitten en vezels en zijn onlangs opgenomen in de Richtlijnen Goede Voeding, maar pas op met peulvruchten rond trainingen.peulvruchten

nieuws-logo

Eet als een expert met deze 6 tips

Gezond eten en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Eet je gezond dan is de kans op het krijgen van chronische ziekten kleiner en zul je waarschijnlijk langer leven. Wat is echter gezond eten? In het boek Eet als een expert staan antwoorden.  Lees verder op de site >

nieuws-logo

Gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer: “Geloof niet elke voedingshype”

“Er is nog nooit zoveel geschreven over voeding en er was nog nooit zoveel onduidelijkheid”, geeft Gaby Herweijer (25) diëtiste en gezondheidswetenschapper bijI am a Foodie aan. We kennen ze allemaal, de voedinghypes: superfoods, tarwevrij eten, melkvrij eten, of een wat oudere hype als sonjabakkeren. De succesverhalen vliegen je om de oren, toch is geen van deze hypes een blijvertje.  Lees verder op de site >


Gaby’s boek ‘Eet als een expert’ is uit!

Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit, de diëtisten en voedingswetenschappers van I’m a foodie, scheiden met kritische blik het kaf van het koren als het aankomt op voedselhypes. In Eet als een Expert laten zij zien hoe je eten en drinken kunt inzetten voor je gezondheid en leggen ze op toegankelijke wijze uit hoe voedingswetenschap werkt (en wanneer het niet werkt). Met handige weekschema’s en smakelijke recepten van ontbijt tot diner maakt I’m a foodie als eerste de wetenschap eetbaar!

Koop bij bol.com

De voorraadanderzorgkast: zo vul je hem slim en gezond

Waarom lukt het wel altijd om voldoende bier, wijn, chips en pizza in huis te hebben, maar wanneer het op ontbijten of een avondmaaltijd aan komt er nooit iets in huis is? Waarschijnlijk een kwestie van prioriteiten stellen. En aangezien wij ook wel begrijpen dat boodschappenlijstjes maken niet je favo onderdeel van de dag is, helpen wij je hier graag mee!  Lees verder op de site >

vrouw

Hoe zit het nu echt met: Is spelt gezonder dan tarwe?

Tarwe, spelt.. welk brood moet je nou meenemen in de supermarkt. Wat is gezond? VROUW vroeg voedingswetenschapper Astrid Postma-Smeets en gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer hoe het nu echt zit met spelt. Lees verder op de site >

 

metroSpeltproducten helemaal niet zo gezond

Denk je dat je gezond bezig bent met je speltbrood, blijkt het helemaal niet beter voor je lichaam dan een lekker volkorenboterham gemaakt van tarwe. Lees verder op de site >

 Healthy Hotspot: Juice & Salad 

Zet twee ‘boerenjongens’ uit de Noordoostpolder bij elkaar en daar komt een heerlijk concept uit rollen. Dee eerste saladebar van Amsterdam die haar producten van de boerderij naar het stadscentrum brengt; Juice & Salad. Lees verder op de site >

Spelt: Is het echt gezonder dan tarwe?

Speltbrood, speltpasta en speltcrackers: spelt is hot en wordt gezien als gezond. Maar, is spelt wel echt gezonder dan tarwe? Welk brood is volgende de voedingswetenschap de gezondste keuze? Lees verder op de site >

Dieet bij prikkelbare darm syndroom – Het FODMAP dieet. 

Misschien heb je het al een keer voorbij horen komen; het FODMAP dieet. Of misschien nog helemaal niet. Dat kan, want zo lang is het FODMAP dieet nog niet bekend in Nederland.  Lees verder op de site >

Doe mee aan het gratis online advies programma van 8 weken!

Wil je voedingsadvies wanneer en waar het jou het beste uitkomt en vind je de stap naar behandeling door de diëtist (iets) te groot? Lees verder op de site >

30-dagen-zonder-alcohol-challenge; mijn ervaringen 

Op zondag 5 april (eerste paasdag) bedacht ik geheel onvoorbereid om 30 dagen geen alcohol te drinken. Ik besloot dinsdag 7 april te beginnen. Lees verder op de site >

Drogisten Weekblad – Artikel over tarwe en gluten.dw magazinekopie

Drogisten weekblad nam, met toestemming, mijn artikel op iamafoodie.nl
over tarwe-allergie, coeliakie/glutenintolerantie, glutensensitiviteit en de glutenhype over in hun uitgave van september 2015.
Gluten–DW Herfst 2

Gezond en budgetproof dineren

In deze blogserie wil ik jou graag inspireren hoe je betaalbaar én gezond kan eten en daarnaast moet het ook gewoon nog lekker makkelijk en redelijk snel klaar te maken zijn. Lees verder op de site >

Gezond en budgetproof lunchen

In deze blogserie wil ik jou graag inspireren hoe je betaalbaar én gezond kan eten en daarnaast moet het ook gewoon nog lekker makkelijk en redelijk snel klaar te maken zijn. Lees verder op de site >

Gezond eten & afvallen: 5 tips

Helaas heb ik geen sexy boodschap voor je: wonderdiëten of afslankpillen werken niet op de lange termijn. Je zult er (tijdelijk) veel van afvallen, maar daarna komt het er net zo snel (en soms zelfs in grotere hoeveelheden) weer aan. Wanneer je af wilt vallen kun je beter voor langere tijd een negatieve energiebalans creëren. Simpelweg betekent dat minder energie (calorieën) erin stoppen dan dat er uit gaat. Lees verder op de site >

Gezond en budgetproof ontbijten 

Gezond eten willen wij als foodies allemaal, en als het ook nog een beetje goedkoop kan, is dat mooi meegenomen. Daarom wil ik jou met de komende blog serie graag inspireren hoe je betaalbaar én gezond kan eten. Lees verder op de site >

Grazia-YB

Grazia – Interview over de broodhype

Ik werkte mee aan een interview van de Grazia omdat het ”na zoveel geroezemoes hoog tijd is voor een nuchtere blik op de voors en tegens” van de broodhype. Klik op de afbeelding om het volledige artikel te lezen.

Grazia_broodhype_interview

DIY: Tomatensaus 

Pasta met tomatensaus… een gerecht wat in de meeste keukens regelmatig wordt gemaakt. Je kunt er vele kanten mee op; gehakt, vega, een salade ernaast of (extra) groente erin. Lees verder op de site >

Loop En Eet je Fit!

Neem NU zelf de touwtjes in handen richting een gezonde leefstijl! Tijdens deze cursus ben je met elkaar 3 maanden bezig om van een gezonde leefstijl een gewoonte te maken. Lees verder op de site >

Een dag uit het leven van (coeliakie) diëtist Gaby Herweijer

Hoi! Mijn naam is Gaby en ondertussen hebben jullie alweer een paar blogs van mij kunnen lezen op I am a foodie. Ik schreef over o.a. coeliakie, glutensensitiviteit en tarwe-allergie Lees verder op de site >

Review: De krat

Jij als mede-foodie zal ze vast wel kennen; de maaltijdboxen. Een box met meestal gezonde, biologische en/of streekproducten die wekelijks bij je thuis wordt afgeleverd. Lees verder op de site >

Quinoa: Gezond ‘graan’ (deel 3) 

Ik geloof dat ik het een beetje tot mijn I’m a Foodie – missie heb gedoopt om jullie te laten zien hoe verschillende granen nu eigenlijk van elkaar verschillen, want verschillen doen ze zeker!  Lees verder op de site >

Fytinezuur; Moeten we daar iets mee? 

Van Robert ontving ik deze vraag op mijn vorige blog over de voedingswaarde van haver. En om eerlijk te zijn had ik mijn kennis over fytinezuur niet direct paraat bij de start van het uitwerken van deze vraag. Lees verder op de site >

 

 ”Ik denk graag in oplossingen”

Gaby heeft coeliakie, een aandoening die maakt dat je heel bewust bezig moet zijn met voeding. Ze laat zich hierdoor niet beperken en wil anderen meegeven om de dingen te doen die je nog wel kan. Lees verder op de site >

De voedingswaarde van haver – Gezond graan deel 2 

In deze blog ga ik op onderzoek uit naar haver. Want naast het populaire speltbrood (wat helemaal geen duidelijke reden heeft om zo populair te zijn), wordt ook een ontbijt met havermout steeds populairder.  Lees verder op de site >

NPO 1 – De Ochtend; een radiorapportage over Gaby

NPO Radio 1 heeft in De Ochtend show 5 rapportages gemaakt over jongeren die iets speciaals doen ondanks hun ‘beperking’. Ik werd geïnterviewd over het hebben van coeliakie en hoe ik dat inzet in mijn eigen praktijk. Luister hier de rapportage >

Speltbrood – Gezond graan deel 1 

Speltbrood moet je volgens internet tegenwoordig  eten als je gezond én hip wilt zijn. ‘’Want speltbrood is toch veel gezonder dan gewoon brood?’’ Is dit wel zo? Ik ging op onderzoek uit! Lees verder op de site >

Gaby Herweijer over coeliakie, haar werk als diëtist en het belang van het diëtistennetwerk van de NCV

Als je de diagnose coeliakie krijgt, wordt je meestal snel doorverwezen naar een diëtist. Zo werd ook ik binnen een week naar een diëtist gestuurd in het ziekenhuis waar ik onder behandeling was. Al snel bleek dat de ene diëtist de andere niet is.  Lees hier verder op de site >

Het verschil tussen tarwe allergie, glutensensitiviteit en coeliakie

De één mag geen tarwebrood, maar wel speltbrood. De ander mag geen tarwebrood én geen speltbrood. Verwarrend, maar waar. Lees verder op de site >