Marlies Nagel is diëtist en… antropoloog
Onze diëtist Marlies is geïnterviewd voor Nieuws voor diëtisten, een nieuwssite voor diëtisten, studenten diëtetiek en professionals in de voedingszorg, binnen de serie afleveringen ‘Ik ben diëtist en…’
Marlies is naast diëtist namelijk ook antropoloog. Marlies legt uit: ‘Een antropoloog kijkt waarom mensen doen wat ze doen en houdt daarbij rekening met de culturele en sociale achtergrond van mensen bijvoorbeeld waar ze geboren zijn en hoe ze zijn opgevoed.’ Marlies vertelt verder hoe zij tot de keuze van haar 2 beroepen is gekomen, hoe zij deze in de praktijk combineert en welke meerwaarde dat voor haarzelf en haar cliënten heeft. Als voorbeeld beschrijft ze de rol die de dadel in bepaalde voedingspatronen heeft. Als laatste in het interview geeft zij collega diëtisten een aantal tips die niet alleen henzelf maar ook hun cliënten inzicht geeft in bepaalde eetgewoonten.
Het hele interview is hier te lezen https://www.nieuwsvoordietisten.nl/ik-ben-dietist-en-antropoloog/
Samenwerking Voeding+Advies en Reade
Voor dieetadvies bij reumatische aandoeningen
Er zijn momenteel aanwijzingen dat een (grotendeels) plantaardig dieet kan helpen bij reumatische aandoeningen zoals artritis. Dat is de reden dat Reade, hét centrum voor reumatologie een onderzoek is gestart: Plants for Joints. Bij Plants for Joints volgen mensen met o.a. reumatoïde artritis een volledig veganistisch dieet, i.c.m. beweeg- en ontspanningstherapie. Echter, er zijn meer mensen met reuma die een veganistisch dieet willen uitproberen, dan dat er plek is binnen het onderzoek. Daarom is Reade een samenwerking aangegaan met Voeding+Advies, een diëtistenpraktijk die o.a is gespecialiseerd in voedingsadvies bij reumatische aandoeningen. Patiënten (die niet kunnen deelnemen aan het leefstijlprogramma Plants for Joints van Reade) kunnen daarom bij Voeding+Advies terecht.
Wat kun je verwachten van diëtisten Voeding+Advies?
In overleg met een gespecialiseerde diëtist probeer je vaker of misschien wel helemaal veganistisch te eten. Vind je veganistisch echt nog een brug te ver? Een (eerste) aanpassing van je voeding naar een meer vegetarische voeding is ook mogelijk. Je ontvangt dagmenu’s, recepten en voorbeeldlijsten met producten die je kunt uitproberen. Hoe meer plantaardig je eet, hoe belangrijker het wordt om bepaalde supplementen te nemen. De diëtist zal je gedurende dit traject begeleiden en adviseren.
Podcast gesprek ‘Herstel na corona’
Ben je besmet geweest met het corona virus (Covid-19) en op de intensive care behandeld, in het ziekenhuis, de verpleegafdeling of ‘gewoon’ thuis? Klachten als weinig eetlust, flink afgevallen, verzwakt, extreme vermoeidheid, en forse terugval in conditie en spierkracht zijn vaak nog aan de orde. Verbetering van de klachten na corona kost tijd. Wat kun je dan zelf doen om te herstellen?
Diëtist Roos Bootsman (van onze eigen diëtistenpraktijk Voeding+Advies) en fysiotherapeut Benjamin Bos (van Fysiotherapie & Training Amsterdam) werken samen in de revalidatie van mensen na corona. De combinatie van goede voeding én op de juiste manier bewegen helpt het lichaam te herstellen. Hoe je dit aanpakt? Je hoort het in de podcast ‘herstel na corona’ waarin zij veel praktische tips en adviezen geven.
Veel van de tips en adviezen zijn ook bruikbaar voor wie moet herstellen van een andere ziekte of een operatie. Je kunt hier de podcast beluisteren.
Is het eigen risico van je basis zorgverzekering op? Ontvang gratis voedingsadvies van een diëtist!
Wanneer je eigen risico voor 2018 volledig betaald is, kun je dit jaar nog een gratis dieetadvies krijgen van een diëtist. Hoe werkt dat precies? Klik hier voor meer informatie >
Een kijkje in het boodschappenlijstje van een diëtist die online bestelt.
Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik ben fan van online boodschappen bestellen. Het begon allemaal toen mijn vriend na een voetoperatie 6 weken in het gips moest, en ik het (zoals altijd) ontzettend druk had op mijn werk. Maar toen we eenmaal de eerste bezorging hadden gehad, voelde ik al vrij snel aan dat we hier niet meer zo snel van af zouden komen… Lees verder op de site >
Interview met Gaby in de Elle: Hapklare onzin; op het hoogtepunt van onze voedselobsessie
We worden met advies van gezondheidsfreaks en dieetgoeroes om de oren geslagen. En we volgen het graag op. Waarom zijn we zo happig op alle zin – en onzin – die deze ‘experts’ verkondigen? Lees hier verder >
Gaby’s visie op veilig glutenvrij uit eten
Glutenvrij uit eten wanneer je coeliakie hebt, hoe doe je dat? Kan het überhaupt? Zo ja, hoe pak je dat dan aan? Welke voorbereidingen moet je treffen? Kan je er op vertrouwen? Een onderwerp waar je eindeloos over zou kunnen door discussiëren. Want er is niet één goede manier om veilig glutenvrij uit eten te gaan. Jij moet bepalen welk risico jij durft en kan nemen. Lees verder op de site >
Wat zegt de houdbaarheidsdatum?
Je wordt spontaan mee uit eten gevraagd, maar het was eigenlijk vanavond kliekjesdag! Je houdt niet zo van eten weggooien (en terecht!) en wilt daarom weten of je die kliekjes nog een dag kunt bewaren. Je kijkt op de verpakking en ziet daar een datum staan. Maar die datum betekent niet voor alle producten hetzelfde. Want heb je te maken met een THT-datum of TGT-datum? Lees verder op de site >
Boekreview: De Gluut
Glutenvrij eten hoeft niet moeilijk te zijn, maar voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten is het helaas wel een dagelijkse verplichting. Laten we dan proberen om het in ieder geval een béétje leuk te maken. Het boek ‘De Gluut‘ van Pauline Kalkhove sluit daar mooi bij aan. Lees verder op de site >
Peulvruchten power: een interview met Gaby in de Runner’s World
Ze zijn een bron van eiwitten en vezels en zijn onlangs opgenomen in de Richtlijnen Goede Voeding, maar pas op met peulvruchten rond trainingen.
Eet als een expert met deze 6 tips
Gezond eten en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Eet je gezond dan is de kans op het krijgen van chronische ziekten kleiner en zul je waarschijnlijk langer leven. Wat is echter gezond eten? In het boek Eet als een expert staan antwoorden. Lees verder op de site >
Gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer: “Geloof niet elke voedingshype”
“Er is nog nooit zoveel geschreven over voeding en er was nog nooit zoveel onduidelijkheid”, geeft Gaby Herweijer (25) diëtiste en gezondheidswetenschapper bijI am a Foodie aan. We kennen ze allemaal, de voedinghypes: superfoods, tarwevrij eten, melkvrij eten, of een wat oudere hype als sonjabakkeren. De succesverhalen vliegen je om de oren, toch is geen van deze hypes een blijvertje. Lees verder op de site >
Gaby’s boek ‘Eet als een expert’ is uit!
Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit, de diëtisten en voedingswetenschappers van I’m a foodie, scheiden met kritische blik het kaf van het koren als het aankomt op voedselhypes. In Eet als een Expert laten zij zien hoe je eten en drinken kunt inzetten voor je gezondheid en leggen ze op toegankelijke wijze uit hoe voedingswetenschap werkt (en wanneer het niet werkt). Met handige weekschema’s en smakelijke recepten van ontbijt tot diner maakt I’m a foodie als eerste de wetenschap eetbaar!
De voorraad
kast: zo vul je hem slim en gezond
Waarom lukt het wel altijd om voldoende bier, wijn, chips en pizza in huis te hebben, maar wanneer het op ontbijten of een avondmaaltijd aan komt er nooit iets in huis is? Waarschijnlijk een kwestie van prioriteiten stellen. En aangezien wij ook wel begrijpen dat boodschappenlijstjes maken niet je favo onderdeel van de dag is, helpen wij je hier graag mee! Lees verder op de site >
Hoe zit het nu echt met: Is spelt gezonder dan tarwe?
Tarwe, spelt.. welk brood moet je nou meenemen in de supermarkt. Wat is gezond? VROUW vroeg voedingswetenschapper Astrid Postma-Smeets en gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer hoe het nu echt zit met spelt. Lees verder op de site >
Speltproducten helemaal niet zo gezond
Denk je dat je gezond bezig bent met je speltbrood, blijkt het helemaal niet beter voor je lichaam dan een lekker volkorenboterham gemaakt van tarwe. Lees verder op de site >
Healthy Hotspot: Juice & Salad
Zet twee ‘boerenjongens’ uit de Noordoostpolder bij elkaar en daar komt een heerlijk concept uit rollen. Dee eerste saladebar van Amsterdam die haar producten van de boerderij naar het stadscentrum brengt; Juice & Salad. Lees verder op de site >
Spelt: Is het echt gezonder dan tarwe?
Speltbrood, speltpasta en speltcrackers: spelt is hot en wordt gezien als gezond. Maar, is spelt wel echt gezonder dan tarwe? Welk brood is volgende de voedingswetenschap de gezondste keuze? Lees verder op de site >
Dieet bij prikkelbare darm syndroom – Het FODMAP dieet.
Misschien heb je het al een keer voorbij horen komen; het FODMAP dieet. Of misschien nog helemaal niet. Dat kan, want zo lang is het FODMAP dieet nog niet bekend in Nederland. Lees verder op de site >
Doe mee aan het gratis online advies programma van 8 weken!
Wil je voedingsadvies wanneer en waar het jou het beste uitkomt en vind je de stap naar behandeling door de diëtist (iets) te groot? Lees verder op de site >
30-dagen-zonder-alcohol-challenge; mijn ervaringen
Op zondag 5 april (eerste paasdag) bedacht ik geheel onvoorbereid om 30 dagen geen alcohol te drinken. Ik besloot dinsdag 7 april te beginnen. Lees verder op de site >
Drogisten Weekblad – Artikel over tarwe en gluten.
Drogisten weekblad nam, met toestemming, mijn artikel op iamafoodie.nl
over tarwe-allergie, coeliakie/glutenintolerantie, glutensensitiviteit en de glutenhype over in hun uitgave van september 2015.
Gezond en budgetproof dineren
In deze blogserie wil ik jou graag inspireren hoe je betaalbaar én gezond kan eten en daarnaast moet het ook gewoon nog lekker makkelijk en redelijk snel klaar te maken zijn. Lees verder op de site >
Gezond en budgetproof lunchen
In deze blogserie wil ik jou graag inspireren hoe je betaalbaar én gezond kan eten en daarnaast moet het ook gewoon nog lekker makkelijk en redelijk snel klaar te maken zijn. Lees verder op de site >
Gezond eten & afvallen: 5 tips
Helaas heb ik geen sexy boodschap voor je: wonderdiëten of afslankpillen werken niet op de lange termijn. Je zult er (tijdelijk) veel van afvallen, maar daarna komt het er net zo snel (en soms zelfs in grotere hoeveelheden) weer aan. Wanneer je af wilt vallen kun je beter voor langere tijd een negatieve energiebalans creëren. Simpelweg betekent dat minder energie (calorieën) erin stoppen dan dat er uit gaat. Lees verder op de site >
Gezond en budgetproof ontbijten
Gezond eten willen wij als foodies allemaal, en als het ook nog een beetje goedkoop kan, is dat mooi meegenomen. Daarom wil ik jou met de komende blog serie graag inspireren hoe je betaalbaar én gezond kan eten. Lees verder op de site >
Grazia – Interview over de broodhype
Ik werkte mee aan een interview van de Grazia omdat het ”na zoveel geroezemoes hoog tijd is voor een nuchtere blik op de voors en tegens” van de broodhype. Klik op de afbeelding om het volledige artikel te lezen.
DIY: Tomatensaus
Pasta met tomatensaus… een gerecht wat in de meeste keukens regelmatig wordt gemaakt. Je kunt er vele kanten mee op; gehakt, vega, een salade ernaast of (extra) groente erin. Lees verder op de site >
Loop En Eet je Fit!
Neem NU zelf de touwtjes in handen richting een gezonde leefstijl! Tijdens deze cursus ben je met elkaar 3 maanden bezig om van een gezonde leefstijl een gewoonte te maken. Lees verder op de site >
Een dag uit het leven van (coeliakie) diëtist Gaby Herweijer
Hoi! Mijn naam is Gaby en ondertussen hebben jullie alweer een paar blogs van mij kunnen lezen op I am a foodie. Ik schreef over o.a. coeliakie, glutensensitiviteit en tarwe-allergie Lees verder op de site >
Review: De krat
Jij als mede-foodie zal ze vast wel kennen; de maaltijdboxen. Een box met meestal gezonde, biologische en/of streekproducten die wekelijks bij je thuis wordt afgeleverd. Lees verder op de site >
Quinoa: Gezond ‘graan’ (deel 3)
Ik geloof dat ik het een beetje tot mijn I’m a Foodie – missie heb gedoopt om jullie te laten zien hoe verschillende granen nu eigenlijk van elkaar verschillen, want verschillen doen ze zeker! Lees verder op de site >
Fytinezuur; Moeten we daar iets mee?
Van Robert ontving ik deze vraag op mijn vorige blog over de voedingswaarde van haver. En om eerlijk te zijn had ik mijn kennis over fytinezuur niet direct paraat bij de start van het uitwerken van deze vraag. Lees verder op de site >
”Ik denk graag in oplossingen”
Gaby heeft coeliakie, een aandoening die maakt dat je heel bewust bezig moet zijn met voeding. Ze laat zich hierdoor niet beperken en wil anderen meegeven om de dingen te doen die je nog wel kan. Lees verder op de site >
De voedingswaarde van haver – Gezond graan deel 2
In deze blog ga ik op onderzoek uit naar haver. Want naast het populaire speltbrood (wat helemaal geen duidelijke reden heeft om zo populair te zijn), wordt ook een ontbijt met havermout steeds populairder. Lees verder op de site >
NPO 1 – De Ochtend; een radiorapportage over Gaby
NPO Radio 1 heeft in De Ochtend show 5 rapportages gemaakt over jongeren die iets speciaals doen ondanks hun ‘beperking’. Ik werd geïnterviewd over het hebben van coeliakie en hoe ik dat inzet in mijn eigen praktijk. Luister hier de rapportage >
Speltbrood – Gezond graan deel 1
Speltbrood moet je volgens internet tegenwoordig eten als je gezond én hip wilt zijn. ‘’Want speltbrood is toch veel gezonder dan gewoon brood?’’ Is dit wel zo? Ik ging op onderzoek uit! Lees verder op de site >
Het verschil tussen tarwe allergie, glutensensitiviteit en coeliakie
De één mag geen tarwebrood, maar wel speltbrood. De ander mag geen tarwebrood én geen speltbrood. Verwarrend, maar waar. Lees verder op de site >