Diabetes diëtist bij Voeding + Advies – Gespecialiseerd in diabetes type 1 & diabetes type 2

Een diabetes diëtist kan helpen om de symptomen van diabetes te minimaliseren. Mocht je klachten van diabetes ervaren, weet dan: je bent niet alleen en je staat er ook zeker niet alleen voor. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziektes in ons land. Alles wat je consumeert aan voedsel is van invloed op je bloedsuikerwaarden. Niet iedereen heeft hier last van, maar wanneer je lichaam geen of weinig insuline aanmaakt of helemaal niet meer reageert op insuline kunnen er vervelende klachten ontstaan.

Je kent diabetes misschien wel als ‘suikerziekte’. Maar deze naam zorgde voor de overtuiging dat je helemaal geen suiker meer mag eten als je diabetes hebt. Dit is niet waar. Maar wat mag dan wél en wat mag dan niet? Inmiddels weten we dat koolhydraten en vetten cruciaal zijn voor een diabetespatiënt. Hoe zwaar die rol meeweegt verschilt weer per persoon. 

Oorzaken van diabetes

Diabetes kan verschillende oorzaken hebben. De mogelijke oorzaken verschillen per type diabetes. Hiervan zijn er twee:

  • Oorzaken diabetes type 1: ondanks dat er nog veel onbekend is over diabetes type 1 zijn de mogelijke oorzaken; voeding, erfelijkheid, genetische afwijking, maar het kan ook ontstaan als gevolg van een virus. Diabetes type 1 komt minder vaak voor dan type 2, maar is wel in opkomst en treft steeds meer mensen.
  • Oorzaken diabetes type 2: heeft verschillende oorzaken. Dit kan een erfelijke afwijking zijn, een resultaat van overgewicht, bepaalde keuzes in voeding, roken, maar ook te weinig beweging.

Voor beide types diabetes heeft Voeding + Advies de benodigde kennis in huis om je een persoonlijk voedingsadvies aan te meten. Voeding heeft een grote impact op de ontwikkeling en klachten van diabetes, ga hier dus verstandig mee om. Voor meer informatie over de oorzaken van diabetes, bekijk dan de site van het Diabetes Fonds.

Wat is het voordeel van het benaderen van een diëtist bij diabetes?

Diabetes diëtist in Amsterdam

Onze diëtistes zijn allen gespecialiseerd in de behandeling van diabetes.

Diabetes, voluit Diabetes Mellitus, is een stofwisselingsstoornis die niet zomaar verdwijnt. Zoals eerder gedeeld zijn er twee soorten diabetes. Het gevolg van beide types is een verhoogde bloedglucose (bloedsuiker). Daarom is het belangrijk om meer te weten over voeding, en een diabetes diëtist kan jou daar het beste bij helpen.

Je kunt het beste een diëtist inschakelen in de volgende gevallen:

  • Net na de diagnose;
  • Bij overgewicht, hoge bloeddruk of cholesterol;
  • Bij veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel;
  • Na verandering van de soort insuline;
  • Bij zwangerschap;
  • Als je al een andere allergie hebt of veel sport.

Natuurlijk kun je ook gewoon een afspraak maken als je vragen hebt over je voeding en leefstijl in combinatie met diabetes. Wij begrijpen namelijk dat het soms aardig lastig kan zijn om zelf te starten met zo veel verschillende bronnen aan informatie en diëten.

Wordt een diabetes diëtist vergoed?

Ongeacht de klachten, kun je in de meeste gevallen bij Voeding + Advies terecht zonder verwijzing van jouw (huis)arts. In sommigen gevallen dien je wél een verwijsbrief op te vragen, dit hangt echter af van jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen kun je vinden op de vergoedingenpagina.

Hoe kan een diabetes diëtist van Voeding + Advies mij helpen?

Onze diëtisten Gaby, Roos, Annemarie en Marlies zijn gespecialiseerd in diabetes en kunnen jou voorzien van advies en informatie over gezonde voeding. Samen wordt er gekeken naar je voedingspatroon, huidige eetgedrag, levensstijl en benodigde voedingsstoffen.

Je krijgt altijd een persoonlijk dieetadvies dat bij jou past én je leert een gezond en gevarieerd eetpatroon te creëren. Daarnaast krijg je genoeg informatie en tips om je bloedglucosewaarden te verbeteren met behulp van voeding en beweging. Krijg je je bloedsuiker niet onder controle? Ook dan kunnen de diëtisten van Voeding + Advies je helpen.

Wil je voedingsadvies van een diëtist in Amsterdam gespecialiseerd in diabetes?