Diëtist gespecialiseerd in het FODMAP-dieet

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is één van de meest voorkomende darmstoornissen; zo’n 10% van de Nederlanders heeft PDS klachten. PDS staat ook wel bekend als spastische dikke darm, maar dit is niet helemaal juist, omdat de klachten zich ook kunnen uiten in de maag en dunne darm. Tot voor kort waren er drie soorten behandelingen mogelijk:

  • Een gezonde voeding met voldoende vezels
  • Minder stress
  • Medicatie

Al blijven dit belangrijke speerpunten binnen de behandeling, toch kunnen we nu iets nieuws aan het rijtje toevoegen, namelijk:

  • het FODMAP-dieet

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de deelnemers goed reageert op het FODMAP-dieet. FODMAP is een afkorting. Elke letter staat voor een groep koolhydraten waarvan uit onderzoek is gebleken dat deze voor klachten kunnen zorgen bij mensen met PDS. Om precies te zijn staat het voor Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden en Polyolen. Oftewel; Vergistbare, slecht verteerbare korte keten koolhydraten.

Bij het FODMAP-dieet volg je 4-6 weken een dieet waarbij je alle FODMAPs vermijd (eliminatiefase). Daarna ga je deze volgens een bepaald schema één voor één weer toevoegen om te kijken op welke FODMAPs jij precies reageert. Het is heel belangrijk om het dieet onder begeleiding van een (gespecialiseerde) diëtist te volgen. De diëtist voorziet je van goede informatie over het FODMAP-dieet en zorgt ervoor dat je geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen krijgt.

Meer informatie over het FODMAP-dieet: www.fodmapfoodies.nl

Gaby heeft bij- en nascholingen over het FODMAP-dieet gevolgd en staat als gespecialiseerde FODMAP diëtist vermeld op www.fodmapdietist.nl.

Wil je voedingsadvies van  een diëtist gespecialiseerd in het FODMAP-dieet?