Diëtist gespecialiseerd in glutensensitiviteit

Artsen en onderzoekers zijn het er over eens dat er mensen zijn bij wie geen coeliakie kan worden aangetoond, maar die wél goed reageren op een glutenvrij dieet. Daar is de verzamelnaam glutensensitiviteit – Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) – voor bedacht. Mensen met glutensensitiviteit hebben coeliakie-achtige klachten na inname van gluten, zonder dat er sprake is van coeliakie, een tarwe-allergie of andere darmaandoeningen (volgens de diagnostiek). Als al deze andere aandoeningen zijn uitgesloten, dan zou je last kunnen hebben van glutensensitiviteit. Dit kun je alleen nog maar aantonen door – begeleid – eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. We kijken dan naar de klachten in beide perioden. Deze begeleiding vindt plaatst door een gespecialiseerde diëtist.

Let op! Testen of je glutensensitief bent mag nooit voordat de diagnose coeliakie is uitgesloten! Coeliakie kan namelijk alleen maar gediagnosticeerd worden als je gluten eet en het zou zonde en onverstandig zijn als je deze diagnose mis loopt.

Meer informatie over glutensensitiviteit lees je op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Diëtistennetwerk ‘Goed Glutenvrij’ van de Nederlandse Coeliakie Vereniging

Gaby is aangesloten bij het diëtistennetwerk ‘Goed Glutenvrij’* van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.  Daarmee is zij een gespecialiseerde diëtist in coeliakie en glutensensitiviteit. Deze scholing, in combinatie met haar jarenlange praktijkervaring als coeliakiepatiënt, zorgt voor een optimale begeleiding bij een glutensensitiviteit.

Wil je voedingsadvies van  een diëtist gespecialiseerd in glutensensitiviteit?