PDS diëtist bij Voeding + Advies – Gespecialiseerd in het Prikkelbare Darm Syndroom
Een PDS diëtist is gespecialiseerd in het behandelen van het Prikkelbare Darm Syndroom. Het Prikkelbare Darm Syndroom(PDS) is één van de meest voorkomende darmstoornissen in Nederland. Zo’n 10% van onze bevolking heeft te maken met PDS-klachten. Omdat het een zo veel voorkomende aandoening is heeft Voeding + Advies meerdere gespecialiseerde PDS diëtisten in huis. Ondanks dat PDS zoveel voorkomt bestaan er nog steeds veel misvattingen over. PDS staat namelijk bekend als het hebben van een spastische dikke darm. Dat is niet helemaal waar, want de klachten kunnen óók in de maag of dunne darm plaatsvinden. Op deze pagina geven we je daarom graag wat meer uitleg over het Prikkelbare Darm Syndroom en lichten we tevens toe hoe onze PDS Diëtist met jou kan meedenken over een evenwichtige balans in voeding en gezondheid.
Hoe herken je het Prikkelbare Darm Syndroom?
Je kunt PDS herkennen aan verschillende klachten zoals diarree, obstipatie, buikpijn of de vervelendste van het stel: het opgeblazen gevoel. Overige klachten kunnen zijn:
- Plots een opgezette buik;
- (Wit) Slijm bij de ontlasting;
- Last van winderigheid;
- Gevoel van misselijkheid;
- Brandend maagzuur;
- Een algemeen moe gevoel.
Deze klachten hoeven niet altijd voor te komen. Zo heeft de ene persoon bijvoorbeeld last van obstipatie en winderigheid, terwijl een ander juist last heeft van diarree en misselijkheid.
Wat kan ik doen bij het Prikkelbare Darm Syndroom?
Je weet inmiddels dat je het Prikkelbare Darm Syndroom, ook wel Irritable Bowel Syndrome genoemd, hebt. Maar wat nu? Tot voorkort beperkten de behandelingen zich eigenlijk altijd tot:
- Gezonde voeding met veel vezels;
- Het verminderen van stress (met behulp van therapie);
- Passende medicijnen.
Natuurlijk blijven dit belangrijke methodes binnen de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom, maar we kunnen nu éindelijk nog een stapje verder gaan, namelijk: Het FODMAP-dieet
De juiste voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijke aandachtspunten voor mensen met het Prikkelbaar Darm Syndroom. Nee, de juiste voeding kan je niet opeens genezen. Wél kan het voor een grote vermindering in klachten zorgen. En dat is waar het FODMAP-dieet bij helpt.
Wat is het FODMAP-dieet?
Het woord FODMAP is een afkorting voor bepaalde voedingsstoffen die we in het dagelijks leven vaak eten of drinken. Elke letter staat voor een bepaalde groep koolhydraten die voor PDS-klachten zoals buikpijn, diarree of windering kunnen zorgen. In moeilijke woorden staat de afkorting voor Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden en Polyolen. In het Nederlands betekent dit: slecht verteerbare koolhydraten.
Tijdens het FODMAP-dieet eet je minimaal 4 tot 6 weken géén FODMAP-producten. Dit noemen we de eliminatiefase. Daarna volg je een schema waarbij je één voor één weer FODMAPs toevoegt om te kijken waar jij op reageert. Het is best een ingewikkeld dieet en moet écht nageleefd worden. Het is daarom niet aan te raden dit op eigen houtje te starten. Onze PDS-diëtist geeft vooraf en tijdens het dieet belangrijke informatie én zorgt ervoor dat je geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen krijgt.
Wordt het FODMAP-dieet vergoed bij een PDS diëtist?
Per jaar krijg je drie behandeluren die gedekt worden door jouw basisverzekering, afhankelijk van jouw zorgverzekeraar. Nieuwe voedingsmiddelen, voor bijvoorbeeld het volgen van een FODMAP-arm dieet, brengen vaak extra kosten met zich mee. Het is mogelijk om een vast bedrag belastingtechnisch af te trekken voor het FODMAP-dieet als dit is voorgeschreven door een arts of diëtist.
Meer weten over de vergoedingen van een FODMAP-arm dieet? Op de Tarieven & Vergoedingen-pagina vind je een overzicht met alle nodige informatie.

Eén van onze PDS gespecialiseerd diëtistes: Gaby Herweijer
Is het FODMAP-dieet geschikt voor mij?
Herken jij jezelf in de bovenstaande klachten? Dan is het FODMAP-dieet wellicht iets voor jou. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de deelnemers met PDS-klachten goed reageert op het FODMAP-dieet en minder last ervaart.
Onze Prikkelbare Darm Syndroom diëtistes, Gaby en Annemarie, hebben bij- en nascholingen over het FODMAP-dieet gevolgd en zijn gespecialiseerd in het helpen bij jouw klachten. Zo kun je de symptomen niet alleen oplossen, maar zelfs voorkomen in de toekomst. Je kunt ze terugvinden als gespecialiseerde FODMAP-diëtistes op www.fodmap-dieet.nl. Daar lees je ook meer over ervaringen van anderen over het FODMAP-dieet.
Afspraak maken met een PDS diëtist Amsterdam
Maak vandaag nog een afspraak bij onze PDS diëtist. Via onderstaande knop wordt je naar onze contactpagina geleid. Laat daar je nummer achter, dan bellen we je zo snel mogelijk terug. Dit is natuurlijk geheel vrijblijvend.
Wil je voedingsadvies van een PDS diëtist in Amsterdam die gespecialiseerd is in het Prikkelbare Darm Syndroom?
Wellicht ook interessant: Diëtist Glutensensitiviteit / Diëtist voedselallergie / Kinderdiëtist Amsterdam