Diëtist Reuma – Gespecialiseerd in voeding bij reuma en artrose
Een reuma diëtist is gespecialiseerd in het adviseren van een zo volwaardig mogelijk (grotendeels plantaardig) voedingspatroon waarbij de last (ziekteactiviteit) van de aandoening kan worden verlaagd. Bij artrose kan het advies invloed hebben op de pijn en verbeterde functie. Daarnaast is er bij reumatische aandoeningen een hoger risico op het metabool syndroom en hart- en vaatziekten. Daarom zal ook hier aandacht aan worden besteed tijdens de dieetbegeleiding i.c.m. het streven naar een gezond gewicht.
Wat is reuma en artrose?
Reuma, ook wel reumatoïde artritis genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamsweefsel. In dit geval maakt het lichaam antistoffen tegen de binnenkant van gewrichten. Hierdoor ontstaan pijn, stijfheid en zwelling in gewrichten waarbij ontstekingsstoffen vrijkomen. Bekende plekken waar deze ontstekingen voorkomen zijn de handen, polsen of voeten. Naast deze specifieke ontstekingsplekken is er een constante laaggradige ontsteking in het gehele lichaam aanwezig.
Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in het gewricht dunner, zachter en brokkelig wordt. Dit kan op termijn tot pijn in het gewricht leiden. Artrose wordt in veel gevallen gezien en gediagnosticeerd als slijtage door ouderdom of overgewicht. Dit is echter lang niet altijd het geval. Jonge mensen kunnen ook artrose hebben. Daarbij spelen er allerlei, nog onbekende, factoren bij het ontstaan ervan.
Reuma en artrose in combinatie met het metabool syndroom?
Het metabool syndroom is een combinatie van een te grote buikomtrek met twee of meer van de volgende kenmerken:
- hoge bloeddruk, ongeacht of je er al voor wordt behandeld
- te veel bloedvetten: het triglyceridengehalte is verhoogd
- te laag HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol)
- verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel of diabetes type 2
Door een te veel aan buikvet ontwikkelt zich een laaggradige ontsteking. Deze ontsteking zorgt voor een versterkend effect van reuma en artrose waardoor een vicieuze cirkel ontstaat met veel negatieve gevolgen.
Wat kan de diëtist doen bij reuma en artrose?
Er is goed nieuws, door middel van een gezonde leefstijl is de laaggradige ontsteking bij reuma en artrose positief te beïnvloeden. Een gezonde leefstijl omvat de volgende factoren:
- Gezond en volwaardig eetpatroon, met mogelijk een (volledig) plantaardig eetpatroon
- Streven naar een gezond gewicht
- Beweging (in alle mogelijke vormen)
- Stress- en slaap management
Nieuw: een (deels) veganistisch eetpatroon bij reuma en artrose in samenwerking met Reade
Reade in Amsterdam voert het leefstijlonderzoek Plants for Joints uit waar bovenstaande leefstijlfactoren worden toegepast in één programma. Hieruit moet blijken of (plantaardige) voeding, beweging en stressmanagement bij elkaar een nog sterker effect hebben dan dat ze apart van elkaar al laten zien. Het voedingspatroon wat binnen dit project wordt aangehouden is een volledig veganistisch eetpatroon.
Een veganistisch voedingspatroon bevat geen dierlijke producten. Het idee is namelijk dat deze de ontstekingen bevorderen. Daarnaast bevat het ook geen tot weinig alcohol, suiker en bewerkte koolhydraatbronnen zoals witbrood, witte pasta en witte rijst. Het veganistische voedingspatroon is rijk aan fruit, groente, peulvruchten, noten, volkoren granen, vloeibare oliën, zaden en pitten. Het gaat dus om een gezond, volwaardig, veganistisch eetpatroon, ook wel ‘Whole Foods Plant Based Diet (WFPBD)’ genoemd.
Bij een veganistisch voedingspatroon is de kwaliteit en keuze van de voedingsmiddelen en eventuele suppletie van belang om tot een volwaardig voedingspatroon te komen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de kwaliteit van eiwitten, visvetzuren zoals DHA en EPA, vitamines zoals vitamine D, en B12 en het mineraal calcium te monitoren en eventueel extra aan te vullen.
Is een plantaardig eetpatroon geschikt voor mij?
Heb jij reuma of artrose? En zou je aan de slag willen met voeding en leefstijl? Laat je dan niet afschrikken door een volledig plantaardig eetpatroon. Of dit gaat helpen, is namelijk nog maar in de onderzoeksfase. Mogelijk, dat een deels plantaardig eetpatroon ook al voldoende zal helpen. Wil je wel direct de sprong wagen en voor een volledig veganistisch eetpatroon gaan? In beide gevallen begeleiden we je graag!
Onze diëtist gespecialiseerd in reuma is Matthijs. Matthijs heeft zijn afstudeerstage gelopen bij bovenstaand project bij Reade. Samen met Matthijs bespreek je op welke punten jij je leefstijl nog kunt verbeteren en of een volledig veganistisch eetpatroon nodig en haalbaar is. Goed om te weten is dat zonder een plantaardig eetpatroon er meestal ook verbeteringen worden gemaakt. Matthijs helpt je hier graag mee.

Onze diëtist gespecialiseerd in voeding en reuma: Matthijs.
Wordt het voedingsadvies bij reuma en artrose vergoed?
Per (kalender)jaar krijg je drie behandeluren bij de diëtist vergoed uit de basisverzekering. Daarnaast vergoeden sommige aanvullende pakketten ook nog een aantal uren. Je kunt terecht zonder verwijsbrief. Op de Tarieven & Vergoedingen-pagina vind je een overzicht met alle nodige informatie.
Afspraak maken met een diëtist gespecialiseerd in reuma en artrose?
Maak vandaag nog een afspraak bij onze diëtist. Via onderstaande knop wordt je naar onze contactpagina geleid. Laat daar je nummer achter, dan bellen we je zo snel mogelijk terug. Dit is natuurlijk geheel vrijblijvend.