Diëtist bij het Post Intensive Care Syndroom (PICS) / COVID-19
Post Intensive Care Syndroom (PICS) is een verzamelnaam voor symptomen die veel patiënten vertonen als gevolg van een opname op de Intensive Care (IC). Wanneer je op de IC terecht komt, is dat al erg genoeg. Je bent namelijk erg ziek en hebt constante zorg nodig. Het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld in een coma gelegen. Hierdoor heb je met wellicht dagen of zelfs weken met slangen, buizen en apparatuur om je heen gelegen. Een ervaring waar je liever van wegblijft. Maar wat nu als het jou is overkomen? Welke klachten kun jij ervaren en wat kun je hieraan doen?
Nadat je op opname op de IC gelegen hebt, heb je vaak last van spierzwakte. Er zijn ook andere symptomen zoals extreme vermoeidheid, pijn, gewrichtsklachten, kortademigheid en smaakverandering. Ook kan het zijn dat je last hebt van geheugen- en concentratie stoornissen, angst of depressie. Je kunt problemen ervaren in het dagelijks leven. Hoe pak je je ‘normale’ leven weer op? Wat kun je doen?
COVID-19
In tijden van COVID-19 hebben veel Post IC patiënten last van hoesten, benauwdheid, vermoeidheid en smaakverandering, verminderde eetlust en/of misselijkheid. Het kauwen van eten, eten klaarmaken, snijden en opeten is al ontzettend vermoeiend. Door ziekte, ontsteking, inactiviteit en verminderde voedingstoestand heb je een groot risico op ondervoeding.
Of je nu door COVID-19 of andere ziekte op de IC terecht bent gekomen, het staat vast dat je hierdoor flink spiermassa bent verloren (dit kan oplopen tot wel enkele kilo’s per week!). Hierdoor verslechterd je gezondheid.

Door de correcte behandeling van ondervoeding ben je het Post Intensive Care Syndroom snel de baas.
Voor verdere toelichting over PICS en COVID -19 zie dit informatieve filmpje op YouTube: filmpje PICS
Hoe kan de diëtist jou helpen?
De diëtist kan via telefoon of huisbezoek met jou je voedingsinname bespreken. De diëtist maakt een voedingsberekening afgestemd op jouw situatie met als doel; herstel te bevorderen. De diëtist houdt hierbij rekening met jouw persoonlijke wensen en voorkeuren en zal je tips geven hoe jij je voeding kunt verbeteren om voldoende energie, eiwitten en vitamines en mineralen binnen te krijgen. Als praktijk hebben we goede samenwerkingen met partners die aangesloten zijn bij het REACH netwerk. Waarbij we ex IC patiënten vanaf het eerste moment bij thuiskomst begeleiden met voeding.
Zachte, vloeibare voeding is vaak wenselijk. Ook is de diëtist dé persoon die jou kan helpen bij het gebruik van bijvoorbeeld drinkvoeding, als voldoende inname via gewone voeding niet lukt.
Naast de begeleiding van de diëtist ga je ook revalideren en zal je te maken krijgen met een fysiotherapeut en andere zorg professionals. Het is belangrijk om te weten dat een gecombineerde behandeling noodzakelijk is. Beweging en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten goed op elkaar worden afgestemd voor de opbouw van spiermassa en voldoende energie- en eiwitinname voor herstel na training/ revalidatie.
Heb ik een verwijzing nodig voor de diëtist?
Je hebt bij Voeding+Advies in de meeste gevallen geen verwijzing nodig van een (huis)arts. Voor een huisbezoek is wel altijd een verwijzing nodig van je (huis)arts met een vermelding ‘huisbezoek geïndiceerd’. Het kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld recente laboratoriumuitslagen hebt vanuit het ziekenhuis, houd die bij de hand en bespreek ze met je diëtist.